Evacuees in Coevorden tijdens WWII.
Groepsfoto's van de kinderen.

Groepsfoto evacuee's


Groepsfoto evacuee's


Toelichting van Dick ten Heuvel:

Op de bovenste rij staan:

Annie ten Heuvel , Rob Smelt,uit Amsterdam, (was bij de familie Stevens) Kees van Veelen , uit Amsterdam,was bij de fam Kamphuis in de Bentheimerstraat, Gerda Lukkien en op de achtergrond denk ik Bob Lukkien.

Voor:

Ietje ten Heuvel, Bernhard Stevens, Annie Feijen,(daarachter Ida Kraay die bij Jan de Boer in de Friesestraat logeerde) Antje Snijders, dan een zusje van Louis Ypma(die was ook bij de familie Jan de Boer),Appie Feijen dan Epke Hulst die bij familie logeerde en daar achter Herman Brand en vooraan Ina Menkveld en Louis Ypma.

Antje en Grietje Snijders waren bij ons en omdat wij geen ruimte hadden sliepen zij bij Toorman ( die was destijds keurmeester voor vlees en zorgde ook vaak voor vlees voor de diverse families.)Wij woonden destijds op de van Heutszsingel 48, later werd dat door om nummering 54.

Het donker ogende meisje naast Ina Menkveld ( fam J.W.Menkveld woonde ook aan de van Heutszsingel )kan wel een een meisjes zijn dat bij Feijen aan de Haven logeeerde.

Bij het bombardement waarbij ook het huis van Brand werd beschadigd waren Louis en Kees bij het station en zijn onder het plateau bij Brand gekropen en daar vielen juist de bommen.Kees is toen naar ons huis in de kelder gerend en huilde want volgens hem was Louwietje dood.Toen kwam Louwietje en schreeuwde dat Kees dood was.Ze vielen elkaar in de armen en toen zag mijn Moeder dat Louis erg veel bloed in zijn broek had en vond toen een granaatscherf in het bovenbeen van Louis en die heeft ze er uit gehaald en volgens mij en mijn zus heeft ze toen met naald en draad de wond gehecht. Maar dan kan ook wel de broek zijn geweest en dat ze met pleisters de wond dichtgemaakt heeft.Helaas is moeder ten Heuvel overleden en kunnen we het niet meer vragen.

Deze foto is trouwens gemaakt op het hek van villa Sonnevanck(die was toen al afgebrand), hoekje Wethouder Rooslaan - van Heutszsingel tegen over nummer 54

Louis was bij familie B. Menkveld in de Bentheimerstraat en boven deze familie was een soort woonhuis en daar woonde de familie Kamphuis.Die hadden geen slaapplaats en daarom sliepen Louis en Kees in een bed boven op de zolder onder veel dekens want het was daar altijd heel koud.

Wij zijn op zoek naar (meer) verhalen en foto's van en over deze evacuee's.

Last update: 10-06-2007 by www.herdenking.nl